Puku- ja merkkiohje

Yhtenäinen asu antaa partioliikkeelle omaleimaisen ilmeen. Se on tunnus, jolla osoitamme kuuluvamme yhteen. Nykyään partioasuun kuuluu vähintään partiopaita ja -huivi, siistit housut tai hame sekä kengät. Lisäksi asuun voi kuulua esimerkiksi partiovyö, pillinaru ja partiopilli.

Partioasu vaihtelee ikäkauden mukaan. Ohjeet kunkin ikäkauden osalta löydät alapuolella.

Sudenpennut

Sudenpentu pukeutuu lippukunnan huiviin ja sudenpentupaitaan, johon kiinnitetään tehdyt jäljet ja aluetunnukset. Sudenpennun partiopaita on tummansininen college.

Tervetuloa-jälkimerkki (eli sudenpää) kiinnitetään oikeaan hihaan ylös keskelle. Jälki-merkit kiinnitetään oikeaan hihaan Tervetuloa-merkin alle kaksi tai kolme merkkiä rinnakkain ja alekkain.

Seikkailijat

Seikkailija pukeutuu lippukunnan huiviin ja partiopaitaan. Tytöt voivat käyttää myös partiomekkoa. Seikkailijan partiopaidan oikeaan hihaan kiinnitetään seikkailijoiden aloitusmerkki (ympyrän muotoinen), jonka ympärille tehtyjen ilmansuuntien merkit tulevat (liljat ylös ja alas, apilat sivuille).

Varaa ilmansuuntamerkin alle noin viisi senttiä tilaa väli-ilmansuuntamerkeille. Tyhjän tilan alapuolelle tulee tehdyt taitomerkit.
Sudenpennuista siirryttäessä seikkailijoihin saadaan metallinen sudentassu, joka kiinnitetään partiopaidan vasempaan taskuun.

Tarpojat

Tarpoja pukeutuu lippukunnan huiviin ja partiopaitaan. Tytöt voivat käyttää myös partiomekkoa. Tarpojan partiopaidan oikeaan hihaan kiinnitetään ikäkauden aloitusmerkki, jonka ympärille kiinnitetään tehtyjen tarppojen merkit.

Sudenpentujen ja seikkailijoiden päätösmerkit kiinnitetään partiopaidan vasempaan taskuun.

Vasemman hihan merkit

Vasempaan hihaan tulee ylhäältä alaspäin Aitolahti-merkki, Tampere-merkki (puuttuu kuvasta), Häme-merkki (ilves), järjestötunnus ja rinnakkain lupausmerkit.

Lupausmerkeillä tarkoitetaan maailmanjärjestöjen WAGGGSin ja WOSMin lupausmerkkejä. WAGGGSin merkki ommellaan vasemmalle puolelle ja WOSMin oikealle puolelle edestä päin katsottuna.